Indsamling og trækketider

Blomster, planter og blade plukker man når de er friske og nyudsprungne, bær og frugter skal være fuldmodne. Der er dog en undtagelse, nemlig valnød, der er det den grønne frugt, der plukkes i begyndelsen af august, længe inden den er fuldmoden og skallen når at blive hård. Slåen og røn skal helst have frost, men venter man så længe har fuglene tit taget bærrene, men en tur i fryseren gør det samme.

Der er stor forskel på hvor lang tid de enkelte urter skal trække, nogle urter giver smag allerede efter et døgns udtræk. Andre skal trække i uger eller måneder. Hvor stærke de skal være i smagen er op til den enkelte. Man kan smage undervejs. Som en tommelfingerregel skal friske eller tørrede urter, blomster og blade filtreres fra efter et enkelt eller nogle få døgns trækketid, mens bær, frugter og rødder skal trække fra een uge og op til flere måneder, især de hårde har brug for flere måneder.

Jeg laver små portioner af gangen, afpasser mængden af bær og urter så de passer til 2 - 3 dl snaps. Efter trækketiden filtrerer jeg gennem et kaffefilter og har en ekstrakt, som jeg blander op 1 - 1, men det er naturligvis smag og behag.

Man skal bruge en neutral brændevin, så ukrydret som muligt. Jeg foretrækker en snaps der hedder Klar Brøndum, men nogle foretrækker vodka, alkoholprocenten bør ikke være stærkere end 40 %.